Potrebujeme na cesto:
4 vajcia
160 g kryštálového cukru
120 g polohrubej múky
40 g kakaa
4 PL vody
4 PL oleja
1 KL kypraceho prášku
štipka soli
Potrebujeme na plnku:
700 g odkôstkovaných višní
2 balíčky vanilkového cukru
200 ml slovenskej šľahačkovej smotany
200 g čokolády na varenie
200 g slovenského masla
100 ml rumu
300 ml slovenskej smotany na šľahanie
med, práškový cukor alebo javorový sirup na osladenie
3 PL želatínového stužovaču do krémov
50 g natrúhanej horkej čokolády
Postup na prípravu cesta:
Oddelíme bielka a vyšľaháme ich spolu so štipkou soli do tuhej peny, potom postupne pridávame cukor a ďalej šľaháme. Keď už je bielková zmes lesklá, pridáme žĺtka, vodu a nakoniec ručne primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Cesto rozdelíme na dve časti a dáme upiecť v dvoch okrúhlych formách na spodku vyložených papierom na pečenie pri teplote 180°C na cca 12 minút. Po upečení necháme korpusy chvíľku vo forme a potom ich vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
Postup na prípravu plnky:
Smotanu s čokoládou rozpustíme na miernom ohni ale nenecháme ju vrieť. Hustú kašu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Zvlášť si vymiešame maslo s cukrom a postupne pridávame vychladnutú čokoládovú masu. Tento krém bude slúžiť ako plnka do torty.
Zo smotany ušľaháme šľahačku a vmiešame do nej želatínový stužovač, ktorý sme si najskôr rozmiešali v studenej vode. Tento krém natrieme potom ako polevu na tortu.
Postup na prípravu torty:
Uložíme jeden korpus na podložku, polejeme ho polovicou rumu a poukladáme naň rovnomerne višne. Na višne natlačíme pomocou vrecka na krémy hrubú vrstvu plnky, na ňu znovu poukladáme vrstvu višní a ne položíme druhý korpus. Vrch korpusu polejeme zvyškom rumu. Na tortu rovnomerne natrieme šľahačkový krém. Tortu ozdobíme postrúhanou čokoládou a zopár višňami a môžeme podávať.