obrazok zahlavie

Višňový sen

Potrebujeme na cesto: 
4 vajcia 
160 g kryštálového cukru 
120 g polohrubej múky 
40 g kakaa 
4 PL vody 
4 PL oleja 
1 KL kypraceho prášku 
štipka soli 

Potrebujeme na plnku: 
700 g odkôstkovaných višní 
2 balíčky vanilkového cukru 
200 ml slovenskej šľahačkovej smotany 
200 g čokolády na varenie 
200 g slovenského masla 
100 ml rumu 
300 ml slovenskej smotany na šľahanie 
med, práškový cukor alebo javorový sirup na osladenie 
3 PL želatínového stužovaču do krémov 
50 g natrúhanej horkej čokolády 

Postup na prípravu cesta: 
Oddelíme bielka a vyšľaháme ich spolu so štipkou soli do tuhej peny, potom postupne pridávame cukor a ďalej šľaháme. Keď už je bielková zmes lesklá, pridáme žĺtka, vodu a nakoniec ručne primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Cesto rozdelíme na dve časti a dáme upiecť v dvoch okrúhlych formách na spodku vyložených papierom na pečenie pri teplote 180°C na cca 12 minút. Po upečení necháme korpusy chvíľku vo forme a potom ich vyberieme a necháme úplne vychladnúť. 

Postup na prípravu plnky: 
Smotanu s čokoládou rozpustíme na miernom ohni ale nenecháme ju vrieť. Hustú kašu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Zvlášť si vymiešame maslo s cukrom a postupne pridávame vychladnutú čokoládovú masu. Tento krém bude slúžiť ako plnka do torty. Zo smotany ušľaháme šľahačku a vmiešame do nej želatínový stužovač, ktorý sme si najskôr rozmiešali v studenej vode. Tento krém natrieme potom ako polevu na tortu. 

Postup na prípravu torty: 
Uložíme jeden korpus na podložku, polejeme ho polovicou rumu a poukladáme naň rovnomerne višne. Na višne natlačíme pomocou vrecka na krémy hrubú vrstvu plnky, na ňu znovu poukladáme vrstvu višní a ne položíme druhý korpus. Vrch korpusu polejeme zvyškom rumu. Na tortu rovnomerne natrieme šľahačkový krém. Tortu ozdobíme postrúhanou čokoládou a zopár višňami a môžeme podávať.