Potrebujeme na cesto:
2 šálky slovenského mlieka
1/2 šálky oleja
1/2 šálky kryštálového cukru
1 kocka droždia
4 a pol šálky hladkej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL prášku do pečenia
1/2 ČL soli
Potrebujeme na plnku:
3/4 šálky kryštálového cukru
3 PL mletej škorice
150 g roztopeného slovenského masla
citrónovú štavu
práškový cukor
horúcu vodu
Postup:
Urobíme si kvások, zmiešame teplé mlieko s cukrom a droždím, necháme odpočinúť až kým nezačne pracovať. Potom kvások zmiešame so všetkými ostatným prísadami a necháme vykysnúť aspoň jednu hodinu. Po vykysnutí rozvaľkáme cesto na obdĺžnik hrubý asi 1 cm, potrieme ho roztopeným maslom, posypeme zmesou z kryštálového cukru a škorice, zrolujeme, nakrájame na kolieska hrubé cca 5 cm a poukladáme tesne vedľa do vymastenej nádoby. Ešte ich necháme chvíľu vykysnúť a potom pečieme do zlatohneda 20 až 30 min.na 180°C. Upečené osie hniezda potrieme polevou, ktorú sme pripravili z citrónovej šťavy, práškového cukru a lyžice horúcej vody.