obrazok zahlavie

Voňavé škoricovníky

Potrebujeme na cesto: 
2 šálky slovenského mlieka 
1/2 šálky oleja 
1/2 šálky kryštálového cukru 
1 kocka droždia 
4 a pol šálky hladkej múky 
1/2 ČL sódy bikarbóny 
1/2 ČL prášku do pečenia 
1/2 ČL soli 

Potrebujeme na plnku: 
3/4 šálky kryštálového cukru 
3 PL mletej škorice 
150 g roztopeného slovenského masla 
citrónovú štavu 
práškový cukor 
horúcu vodu 

Postup: 
Urobíme si kvások, zmiešame teplé mlieko s cukrom a droždím, necháme odpočinúť až kým nezačne pracovať. Potom kvások zmiešame so všetkými ostatným prísadami a necháme vykysnúť aspoň jednu hodinu. Po vykysnutí rozvaľkáme cesto na obdĺžnik hrubý asi 1 cm, potrieme ho roztopeným maslom, posypeme zmesou z kryštálového cukru a škorice, zrolujeme, nakrájame na kolieska hrubé cca 5 cm a poukladáme tesne vedľa do vymastenej nádoby. Ešte ich necháme chvíľu vykysnúť a potom pečieme do zlatohneda 20 až 30 min.na 180°C. Upečené osie hniezda potrieme polevou, ktorú sme pripravili z citrónovej šťavy, práškového cukru a lyžice horúcej vody.