obrazok zahlavie

Žerbó rezy

Potrebujeme: 
500 g polohrubej múky 
250 g slovenského masla s SK OVÁLOM 
50 g práškového cukru 
1 vajce 
2 žĺtky 
20 g čerstvého droždia 
3 PL slovenského mlieka s SK OVÁLOM 
štipku sódy bikarbóny 
štipku soli 
250 g mletých vlašských orechov 
150 ml vody 
1 vanilkový cukor 
150 g kryštálového cukru 
podľa chuti strúhanú citrónovú kôru 
300 g ríbezľového lekváru 
200 g čokoládovej polevy

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup na prípravu cesta: 
Múku preosejeme s cukrom, pridáme maslo, vajíčko, žĺtky, droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku ( 3 PL), sódu bikarbónu, soľ a vymiesime hladké cesto. 

Postup na prípravu plnky: 
Vodu s cukrom a vanilkovým cukrom dáme zovrieť, miešame, aby sa cukor roztopil, odstavíme, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a pomleté orechy. necháme vychladnúť. 

Príprava koláča: 
Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na doske natenko. Prenesieme pomocou valčeka na vymastený a múkou vysypaný plech a potrieme tenkou vrstvou ríbezľového lekváru. Na ňu natrieme polovicu vychladnutej orechovej plnky, prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta, ktorú opäť natrieme tenkou vrstvou ríbezľového lekváru a zvyškom orechovej plnky. Prikryjeme treťou vrstvou cesta, poprepichujeme vidličkou. Necháme postáť asi pol hodinu a pečieme pri teplote 200°C cca 25-30 minút. Po upečení otočíme spodnou časťou navrch pomocou druhého plechu a polejeme čokoládovou polevou. Pokrájame horúcim nožom na rezy a podávame.