Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
50 g práškového cukru
1 vajce
2 žĺtky
20 g čerstvého droždia
štipku sódy bikarbóny
štipku soli
250 g mletých vlašských orechov
150 ml vody
1 vanilkový cukor
150 g kryštálového cukru
podľa chuti strúhanú citrónovú kôru
300 g ríbezľového lekváru
200 g čokoládovej polevy
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup na prípravu cesta:
Múku preosejeme s cukrom, pridáme maslo, vajíčko, žĺtky, droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku (
3 PL), sódu bikarbónu, soľ a vymiesime hladké cesto.
Postup na prípravu plnky:
Vodu s cukrom a vanilkovým cukrom dáme zovrieť, miešame, aby sa cukor roztopil, odstavíme, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a pomleté orechy. necháme vychladnúť.
Príprava koláča:
Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na doske natenko. Prenesieme pomocou valčeka na vymastený a múkou vysypaný plech a potrieme tenkou vrstvou ríbezľového lekváru.
Na ňu natrieme polovicu vychladnutej orechovej plnky, prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta, ktorú opäť natrieme tenkou vrstvou ríbezľového lekváru a zvyškom orechovej plnky. Prikryjeme treťou vrstvou cesta, poprepichujeme vidličkou. Necháme postáť asi pol hodinu a pečieme pri teplote 200°C cca 25-30 minút.
Po upečení otočíme spodnou časťou navrch pomocou druhého plechu a polejeme čokoládovou polevou. Pokrájame horúcim nožom na rezy a podávame.