obrazok zahlavie

Cuketový koláčik

Potrebujeme: 
130 g hladkej múky 
1/2 ČL soli 
60 g slovenského masla s SK Oválom 
1 vajce 
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry 
50 ml vody 

Plnka:
250 g ricotty 
60 g parmezán 
3 vetvičky čerstvého tymiánu 
1 strúčik cesnaku 
1 ks cukety 
korenie čierne mleté
soľ 

Na potretie:
1 žĺtok 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Do primeranej misky zmiešame múku, soľ, na kocky nakrájané maslo. Postupne pridáme vajce, nastrúhanú citrónovú kôru a prilejeme 50 ml vody, a všetko spracujeme spolu na hladké cesto. Pripravené cesto zabalíme ideálne do fólie a na približne 30 minút odložíme do chladničky. Medzitým zmiešame ricottu s nastrúhaným parmezánom a nasekaným tymianom. Osolíme, okoreníme podľa chuti a pridáme pretlačený strúčik cesnaku. Oddýchnuté cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme ho na podobné kruhy. Premiestnime ich na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu cesta uložíme syrovú zmes, pridáme plátky cukety a okraje cesta opatrne zahneme smerom nahor. Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom a koláč pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 30 minút.