Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
2 žĺtky
200 ml oleja
40 g droždia
soľ
700 ml vlažného slovenského mlieka
5 stredne veľkých zemiakov
1 slovenské maslo
1 vajce na potretie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Múku premiešame s droždím, postupne pridáme žĺtky, slovenské mlieko, olej a soľ. Dôkladne premiešame, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať. Následne cesto vymiesime a necháme zakryté kysnúť približne 30 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Na cesto nahrubo nastrúhame studené slovenské maslo a vychladnuté uvarené zemiaky. Cesto preložíme na polovicu, opäť zakryjeme utierkou a necháme 20 minút nakysnúť. Opäť ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a preložíme na polovicu. Tento postup zopakujeme dvakrát a necháme vždy 20 minút kysnúť. Cesto rozvaľkáme, nožíkom na ňom načrtneme mriežku. Kolieskom povykrajujeme pagáče. Uložíme ich na vymastený plech a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pred pečením potrieme osoleným vajíčkom. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C dozlatista.