Potrebujeme na cesto:
1/2 kocky čerstvého droždia / 1 balíček sušeného droždia
1 ČL kryštálového cukru
500 g polohrubej múky
50 g kryštálového cukru
štipku soli
Potrebujeme na makovú plnku:
trochu horúceho slovenského mlieka
2 PL slovenského masla
150 g mletého maku
50 g práškového cukru
Potrebujeme na tvarohovú plnku:
250 g hrudkového slovenského tvarohu
s SK OVÁLOM2 balíčky vanilkového cukru
1 ČL citrónovej kôry
1 vajce
Ešte potrebujeme:
1 vajce na potretie
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Najskôr si vymiešame kvások z teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru a necháme ho napučať približne 15 minút. Dovtedy si pripravíme plnky. Makovú plnku pripravíme, tak že zmiešame mletý mak a cukor, prelejeme roztopeným maslom (2PL) a po lyžiciach do zmesi prilievame zahriate mlieko. Zmes miešame, až kým nevznikne hustá maková pasta. Tvarohovú plnku pripravíme vymiešaním tvarohu, vanilkového cukru, citrónovej kôry a celého vajíčka. Následne si vo väčšej miske zmiešame múku, cukor a soľ. Vytvorí sa nám sypká zmes, v strede ktorej si vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme pripravený kvások a spolu so zmäknutým maslom vypracujeme celistvé cesto. Pripravené cesto rozvaľkáme o hrúbke 1,5 až 2 cm do tvaru kruhu. Pomocou okrúhlej formičky na sušienky vykrajujeme malé bochníky. Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch. Nakoniec na vrch pagáčikov ukladáme lyžičku tvarohovej a makovej plnky. Pred tým ako pečieme, pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlato-hneda približne 25 minút pri teplote 180 °C.