obrazok zahlavie

Sladko-slané maslové pagáčiky

Potrebujeme na cesto:
100 ml slovenského mlieka s SK OVÁLOM
1/2 kocky čerstvého droždia / 1 balíček sušeného droždia 
120 g slovenského masla s SK OVÁLOM
1 ČL kryštálového cukru 
500 g polohrubej múky 
50 g kryštálového cukru 
štipku soli 

Potrebujeme na makovú plnku: 
trochu horúceho slovenského mlieka 
2 PL slovenského masla 
150 g mletého maku 
50 g práškového cukru 

Potrebujeme na tvarohovú plnku: 
250 g hrudkového slovenského tvarohu s SK OVÁLOM
2 balíčky vanilkového cukru 
1 ČL citrónovej kôry 
1 vajce 

Ešte potrebujeme: 
1 vajce na potretie 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Najskôr si vymiešame kvások z teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru a necháme ho napučať približne 15 minút. Dovtedy si pripravíme plnky. Makovú plnku pripravíme, tak že zmiešame mletý mak a cukor, prelejeme roztopeným maslom (2PL) a po lyžiciach do zmesi prilievame zahriate mlieko. Zmes miešame, až kým nevznikne hustá maková pasta. Tvarohovú plnku pripravíme vymiešaním tvarohu, vanilkového cukru, citrónovej kôry a celého vajíčka. Následne si vo väčšej miske zmiešame múku, cukor a soľ. Vytvorí sa nám sypká zmes, v strede ktorej si vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme pripravený kvások a spolu so zmäknutým maslom vypracujeme celistvé cesto. Pripravené cesto rozvaľkáme o hrúbke 1,5 až 2 cm do tvaru kruhu. Pomocou okrúhlej formičky na sušienky vykrajujeme malé bochníky. Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch. Nakoniec na vrch pagáčikov ukladáme lyžičku tvarohovej a makovej plnky. Pred tým ako pečieme, pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlato-hneda približne 25 minút pri teplote 180 °C.