obrazok zahlavie

Slaný tvarožník

Potrebujeme: 
170 g hladkej múky 
125 g slovenského masla s SK OVÁLOM 
1-3 PL studenej vody 
soľ 
250 g slovenského hrudkovitého tučného tvarohu s SK OVÁLOM
200 g slovenskej kyslej smotany s SK OVÁLOM
4 vajcia 
kúsok slaniny 
1/4 malej cibule 
soľ 
mletú červenú papriku 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Hladkú múku a studené maslo spracujeme prstami na hrudky, pridáme 1-3 PL studenej vody. Vypracujeme cesto a dáme ho do chladničky stuhnúť. Menšiu koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou a vyložíme vychladeným cestom, potiahneme ho aj hore na kraje. Cesto popicháme vidličkou a dáme do rúry vyhriatej na 220 °C predpiecť na 10 min. Na náplň zmiešame tvaroh, vajíčka, kyslú smotanu, soľ, podľa chuti mletú červenú papriku a na jemno nakrájanú cibuľu. Na predpečené cesto vylejeme tvarohovú zmes a pečieme na 190 °C asi 45 min., treba koláč sledovať. Rúru počas pečenia neotvárame. Keď je koláč upečený do zlata a náplň stuhnutá, koláč je hotový. Môžeme ho nechať chvíľu vo vypnutej rúre, keď potrebuje "dôjsť". Pred krájaním necháme koláč chvíľu postáť a stuhnúť. Podávame s kyslým mliekom alebo čerstvým šalátom a kúskami opečenej slaninky.