Potrebujeme:
170 g hladkej múky
1-3 PL studenej vody
soľ
250 g slovenského hrudkovitého tučného tvarohu s
SK OVÁLOM4 vajcia
kúsok slaniny
1/4 malej cibule
soľ
mletú červenú papriku
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Hladkú múku a studené maslo spracujeme prstami na hrudky, pridáme 1-3 PL studenej vody. Vypracujeme cesto a dáme ho do chladničky stuhnúť. Menšiu koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou a vyložíme vychladeným cestom, potiahneme ho aj hore na kraje. Cesto popicháme vidličkou a dáme do rúry vyhriatej na 220 °C predpiecť na 10 min.
Na náplň zmiešame tvaroh, vajíčka, kyslú smotanu, soľ, podľa chuti mletú červenú papriku a na jemno nakrájanú cibuľu.
Na predpečené cesto vylejeme tvarohovú zmes a pečieme na 190 °C asi 45 min., treba koláč sledovať. Rúru počas pečenia neotvárame. Keď je koláč upečený do zlata a náplň stuhnutá, koláč je hotový. Môžeme ho nechať chvíľu vo vypnutej rúre, keď potrebuje "dôjsť". Pred krájaním necháme koláč chvíľu postáť a stuhnúť. Podávame s kyslým mliekom alebo čerstvým šalátom a kúskami opečenej slaninky.