Potrebujeme na cesto:
200 ml slovenského mlieka
100 ml vlažnej vody
40 g čerstvého droždia
2 KL kryštálového cukru
100 ml rastlinného oleja
1 vaječný žĺtok
500 g hladkej múky
Potrebujeme na plnku:
200 g bryndze izbovej teploty
100 g slovenského syru v črievku
2 celé vajcia
1 PL celej rasce
Postup:
Zmiešame vlažnú vody s cukrom, pridáme rozdrobené droždie a necháme 10 minút postáť, aby sa kvások spenil. Potom ho vymiešame spolu s múkou, olejom, mliekom a vaječným žĺtkom. Miesime do hladkého cesta a potom necháme kysnúť v zakrytej miske na teplom mieste aspoň 15 minút.
Cesto rozvaľkáme asi na pol centimetra. Bryndzu vymiešame so syrom a vajcami. Plnku rozotrieme po celej ploche rozvaľkaného cesta. Potom začneme z oboch strán cesto stáčať ako roládu.
Keď prídeme ku stredu, cesto po celej dĺžke prekrojíme. Vzniknú nám dva záviny, ktoré dlaňou jemne sploštíme a nožom nakrájame na trojuholníky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme asi 15 minút nakysnúť. Potom ich potrieme bielkom, čo zostalo z vajca, posypeme celou rascou a pečieme vo vyhriatej rúre na 220 °C asi 12 – 15 minút.