obrazok zahlavie

Syrový koláčik

Potrebujeme: 
200 g slovenského tvrdého syra 
500 g hladkej múky 
250 g slovenského masla 
5 vajec 
ČL soli 
50 ml vody 
150 ml slovenskej smotany na šľahanie 
150 ml slovenského plnotučného mlieka 
2 žĺtky 
mleté čierne korenie 
200 g brokolice 
500 g surovej šošovice (na zaťaženie cesta) 

Postup na prípravu cesta: 
Múku, maslo, 2 celé vajcia, soľ a vodu zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do sáčka alebo potravinovej fólie a odložíme vychladiť na celú noc do chladničky, ideálne až na 24 hodín. 20 minút pred prípravou koláča ho vyberieme, aby trochu zmäklo a ľahšie sa tvarovalo. Cesto potom vyvaľkáme na hrúbku do 1 cm na doske posypanej trochou múky a vložíme ho do nízkej okrúhlej formy na pečenie. Cesto, ktoré prečnieva z okrajov neodrežeme. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň šošovicu tak, aby pokryla celú plochu. Pečieme pri teplote 160 °C približne 35 – 40 minút. Po upečení odstránime z cesta šošovicu s papierom na pečenie a opatrne orežeme prečnievajúce okraje. 
 
Postup na prípravu plnky: 
Zmiešame smotanu, mlieko, 3 celé vajcia, 2 žĺtky a najemno postrúhaný tvrdý syr. Ochutíme čiernym korením a soľou. Brokolicu rozdelíme na malé ružičky a uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Potom ich scedíme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Brokolicu poukladáme na upečený korpus a prelejeme smotanovou zmesou. Koláč pečieme na 160 °C približne 35 – 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť, aby plnka stuhla a neroztiekla sa pri krájaní.