Potrebujeme:
200 g slovenského tvrdého syra
500 g hladkej múky
250 g slovenského masla
5 vajec
ČL soli
50 ml vody
150 ml slovenskej smotany na šľahanie
150 ml slovenského plnotučného mlieka
2 žĺtky
mleté čierne korenie
200 g brokolice
500 g surovej šošovice (na zaťaženie cesta)
Postup na prípravu cesta:
Múku, maslo, 2 celé vajcia, soľ a vodu zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do sáčka alebo potravinovej fólie a odložíme vychladiť na celú noc do chladničky, ideálne až na 24 hodín. 20 minút pred prípravou koláča ho vyberieme, aby trochu zmäklo a ľahšie sa tvarovalo. Cesto potom vyvaľkáme na hrúbku do 1 cm na doske posypanej trochou múky a vložíme ho do nízkej okrúhlej formy na pečenie. Cesto, ktoré prečnieva z okrajov neodrežeme. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň šošovicu tak, aby pokryla celú plochu. Pečieme pri teplote 160 °C približne 35 – 40 minút. Po upečení odstránime z cesta šošovicu s papierom na pečenie a opatrne orežeme prečnievajúce okraje.
Postup na prípravu plnky:
Zmiešame smotanu, mlieko, 3 celé vajcia, 2 žĺtky a najemno postrúhaný tvrdý syr. Ochutíme čiernym korením a soľou. Brokolicu rozdelíme na malé ružičky a uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Potom ich scedíme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Brokolicu poukladáme na upečený korpus a prelejeme smotanovou zmesou. Koláč pečieme na 160 °C približne 35 – 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť, aby plnka stuhla a neroztiekla sa pri krájaní.