obrazok zahlavie

Obrátený ananásový koláč

Potrebujeme:
2 vajcia 
50 ml oleja 
80 g medu 
200 g hladkej pohánkovej múky 
2 ČL prášku do pečiva 
70 ml slovenského polotučného mlieka s SK Oválom 
100 g slovenského bieleho jogurtu s SK Oválom 
1 vanilkový cukor 
3 PL strúhaného kokosu 
9 koliesok ananásu 
50 g slovenského masla s SK Oválom 
20 g kryštálového cukru 
soľ 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Múku preosejeme spoločne s práškom do pečiva do väčšej misy. Zvlášť vyšľaháme olej, med, mlieko, vajcia, biely jogurt a vanilkový cukor. Obsah oboch mís spojíme, pridáme ešte soľ a kokos. V hrnčeku roztopíme 50 g masla a vmiešame 20 g cukru až do roztopenia. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, ktorej dno a čiastočne aj boky zabalíme do alobalu (aby nevytekala maslová zmes). Na dno vlejeme rozpustené maslo s cukrom a následne uložíme kolieska ananásu. Na ananás navrstvíme cesto, koláč vložíme do rúry a pečieme 20 − 25 minút pri 175 °C. Hotový koláč necháme chvíľu postáť, potom ho obrátime, vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť (ale chutí skvelo aj ešte teplý).