Potrebujeme:
6 ks väčších zemiakov
2 ks cibule
4 PL hladkej múky
500 ml kuracieho bujónu (vývar)
1000 ml plnotučného slovenského mlieka s SK Ovalom 200 g oravskej slaniny
2 PL kyslej smotany
2 ks jarnej cibuľky
200 g čedara
soľ, mleté čierne korenie
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Zemiaky očistíme a pokrájame na menšie kocky, zatiaľ do veľkého hrnca dáme na miernom ohni restovať na kocky prichystanú nakrájanú slaninku, hotovú a chrumkavú ju odložíme. Výpek zo slaniny by mal tvoriť iba tenkú vrstvu na dne hrnca. Do hrnca pridáme maslo (celých 100 gramov) a nasekanú cibuľku, spolu restujeme do sklovita. Potom prisypeme múku a vareškou vymiešame zásmažku. Necháme dobre prebublať. Zásmažku zalejeme kuracím vývarom a dobre premiešame a vzápätí pridáme aj mlieko. Do mliekového základu prisypeme pripravené zemiaky a polievku privedieme k varu. Polievku varíme približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Polievku podľa chuti osolíme a okoreníme. Znížime intenzitu plameňa a do polievky primiešame kyslú smotanu, opečenú slaninku, jarnú cibuľku a chedar. Z opečenej slaninky a jarnej cibuľky a chedaru si trochu odložíme na posypanie pri záverečnom servírovaní. Všetko spolu zahrievame ešte asi 5 minút. Servírujeme posypanú slaninkou a chedarom. K polievke sa skvelo hodí krajec dobrého čerstvého chlebíka.