obrazok zahlavie

Krémová polievka z hokkaido tekvice

Potrebujeme:
1 ks Hokkaido tekvice 
2 ks zemiakov 
2 mrkvy 
1 ks cibule 
2 strúčiky cesnaku 
150 ml slovenského mlieka s SK Oválom 
1,5 l zeleninového vývaru 
2 PL olivového oleja 
Oregano 
Štipka morskej soli 
chilli a korenie podľa chuti 
štipka muškátového orieška 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Začneme tým, že si pripravíme všetky suroviny. Tekvicu, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na rovnaké kocky. Šalotku alebo malú cibuľu spolu s cesnakom očistíme a nasekáme nadrobno. V hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme nasekanú šalotku s cesnakom, ktoré krátko opražíme. Potom pridáme nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky, dobre premiešame a opražíme. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Znovu premiešame, aby sa koreniny rozložili. Zalejeme horúcim vývarom alebo vodou tak, aby boli všetky ingrediencie zakryté. Množstvo tekutiny určí hustotu polievky – ak chcete riedšiu, pridajte viac vody. Ja som použila asi 1,5 litra. Zakryjeme hrniec a necháme polievku variť asi 25 minút, alebo kým zelenina nezmäkne. Keď je zelenina mäkká, odstavíme hrniec a všetko rozmixujeme ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Potom polievku vrátime na slabý plameň a primiešame mlieko. Pre krémovejšiu chuť môžete pridať aj lyžicu smotany na šľahanie. Na záver dochutíme štipkou oregana, muškátového orieška a mletým chilli podľa chuti. Polievku ešte krátko prevaríme, asi 2 minúty, a môžeme podávať.