Potrebujeme:
5-6 hrstí listov čerstvého medvedieho cesnaku
1 cibuľu
50 g slovenského masla
2 PL polohrubej múky
½ ČL sladkej mletej papriky
3-4 l vody
3 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
bylinkovú soľ
3 zemiaky
slovenský tvrdý syr/kyslú smotanu
Postup:
V hrnci si rozpustíme maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú jemne osmažíme.
K cibuľke pridáme 2 PL múky a rýchlo rozmiešame dohladka. Keď sa múka zafarbí do zlatista, pridáme mletú papriku, premiešame a zalejeme vodou. Listy cesnaku opláchneme a nakrájame do polievky. Dochutíme soľou, korením a roztlačeným cesnakom. Pridáme aj ošúpané a na malé kocky nakrájané zemiaky. Varíme, až kým sú zemiaky mäkké. Polievku necháme chvíľu vychladnúť, potom ju ponorným mixérom rozmixujeme do zlatista. Podávame s plátkami tvrdého syra či lyžicou kyslej smotany a napríklad opečeným chrumkavým chlebíkom.