obrazok zahlavie

Mliečny vývar

Potrebujeme: 
500 g zeleniny (mrkva, petržlen, menšie cibule) 
1 kg kuraťa (stehná, prsia, krídla chrbty a pod.) 
4 zemiaky 
50 g slovenského masla 
200 ml šľahačkovej smotany 
1 žĺtok 
soľ 
petržlenová vňať 

Postup: 
Kuracie kúsky umyjeme, osušíme a jemne podusíme na roztopenom masle. Koreňovú zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na pásiky. Cibuľu očistíme a prekrojíme na polovicu. Zemiaky umyjeme, očistíme a dva pokrájame na malé kocky, aby sa rozvarili a ostatné dva zemiaky prekrojíme na štvrtiny. Zeleninu pridáme ku kuraťu, osolíme a zalejeme vodou. Po uvarení, keď už je mäso a zelenina mäkká, pridáme šľahačkovú smotanu rozmiešanú so žĺtkom a varíme ešte 2 minúty. Pri servírovaní ozdobíme polievku petržlenovou vňaťou