obrazok zahlavie

Pečená polievka

Potrebujeme: 
2 celé karfioly 
2 veľké zemiaky 
3 strúčiky cesnaku 
2 šalotky 
olivový olej 
1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru 
200 ml slovenskej smotany na varenie 
soľ a korenie podľa chuti 
2 krajce chleba 
petržlenovú vňať 

Postup: 
Predhrejeme rúru na 180 °C. Karfiol rozdelíme na malé kusy, zemiaky umyjeme a nakrájame na drobné kúsky. Na plech dáme karfiol, zemiaky, očistený cesnak, prepolenú šalotku s olivovým olejom a pečieme v rúre asi 25-35 minút alebo dozlatista. Vo veľkom hrnci zohrejeme vývar, smotanu na varenie, pridáme upečené suroviny a varíme 20 minút, alebo kým karfiol nezmäkne. Medzitým krajce chleba nakrájame na kocky a opražíme na panvici s trochou olivového oleja. Hotovú polievku rozmixujeme do hladka a ochutíme. Podávame s opečenými krutónmi a petržlenovou vňaťou.