Potrebujeme:
2 celé karfioly
2 veľké zemiaky
3 strúčiky cesnaku
2 šalotky
olivový olej
1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
200 ml slovenskej smotany na varenie
soľ a korenie podľa chuti
2 krajce chleba
petržlenovú vňať
Postup:
Predhrejeme rúru na 180 °C. Karfiol rozdelíme na malé kusy, zemiaky umyjeme a nakrájame na drobné kúsky. Na plech dáme karfiol, zemiaky, očistený cesnak, prepolenú šalotku s olivovým olejom a pečieme v rúre asi 25-35 minút alebo dozlatista.
Vo veľkom hrnci zohrejeme vývar, smotanu na varenie, pridáme upečené suroviny a varíme 20 minút, alebo kým karfiol nezmäkne. Medzitým krajce chleba nakrájame na kocky a opražíme na panvici s trochou olivového oleja. Hotovú polievku rozmixujeme do hladka a ochutíme. Podávame s opečenými krutónmi a petržlenovou vňaťou.