obrazok zahlavie

Zdravá cviklovka

Potrebujeme: 
600 g cvikly 
2 zemiaky 
1 cibuľu 
2 strúčiky cesnaku 
slovenskú kyslú smotanu 
1 PL slovenského masla 
1 zeleninový bujón/1 l vývaru 
hrsť listov baby špenátu 
avokádo 
mletú rascu 
soľ 

Postup: 
Cviklu ošúpeme, nakrájame na veľké kocky a varíme v jemne osolenej vode do mäkka asi 30 minút. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak tiež očistíme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájanú cibuľu speníme na roztopenom masle v hrnci, po chvíli k nej pridáme aj cesnak. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme ich k cibuli a cesnaku, zalejeme vývarom alebo 1 litrom vody s bujónom. Po 10 minútach varenia pridáme mäkkú cviklu a podľa potreby dolejeme vodu, aby boli všetky ingrediencie ponorené. Varíme, kým zelenina nebude mäkká. Potom polievku rozmixujeme, dochutíme rascou a soľou. Servírujeme s nakrájaným avokádom, lístkami špenátu a pár lyžičkami kyslej smotany.