Potrebujeme:
600 g cvikly
2 zemiaky
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
slovenskú kyslú smotanu
1 PL slovenského masla
1 zeleninový bujón/1 l vývaru
hrsť listov baby špenátu
avokádo
mletú rascu
soľ
Postup:
Cviklu ošúpeme, nakrájame na veľké kocky a varíme v jemne osolenej vode do mäkka asi 30 minút. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak tiež očistíme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájanú cibuľu speníme na roztopenom masle v hrnci, po chvíli k nej pridáme aj cesnak. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme ich k cibuli a cesnaku, zalejeme vývarom alebo 1 litrom vody s bujónom. Po 10 minútach varenia pridáme mäkkú cviklu a podľa potreby dolejeme vodu, aby boli všetky ingrediencie ponorené. Varíme, kým zelenina nebude mäkká. Potom polievku rozmixujeme, dochutíme rascou a soľou. Servírujeme s nakrájaným avokádom, lístkami špenátu a pár lyžičkami kyslej smotany.