Potrebujeme:
300 g zemiakov nakrájaných na kocky
700 ml vývaru
cibuľu
2 strúčiky cesnaku
trochu slovenského masla
100 ml slovenskej smotany na šľahanie
slaninu
tymián
hobliny slovenského syra na posypanie
soľ
čierne korenie
Postup:
V hrnci na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme, kým cibuľa zmäkne. Pridáme nakrájané zemiaky, ktoré zalejeme vodou a vývarom. Osolíme, okoreníme a pridáme plátky cesnaku a tymián. Varíme, kým zemiaky zmäknú. Následne pridáme 75 ml smotany, rozmixujeme a povaríme ešte 10 minút na miernom ohni. Slaninu nakrájame na kocky a osmažíme na samostatnej panvici. Hotovú polievku dáme do tanierov, ozdobíme opečenou slaninkou, pokvapkáme zvyšnou smotanou. Posypeme hoblinami syra a tymiánom na ozdobenie.