Potrebujeme:
250 g slovenského masla
1 hlavičku cesnaku
1 KL olivového oleja
1 hrsť byliniek
½ KL soli
štipku mletého čierneho korenia
1 KL citrónovej šťavy
Postup:
Hlavičku cesnaku celú rozrežeme pozdĺžne na polovicu, pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a pečieme 40 minút na 200C. Takto sa cesnak zbaví ostrej štipľavosti a jemne skaramelizuje. Upečený cesnak vytlačíme zo šupiek a roztlačíme ho vidličkou na kašu. Primiešame k nemu zmäknuté maslo, nakrájané čerstvé alebo sušené bylinky a poriadne zmiešame. K chlebíku sa hodí napríklad zmes petržlenovej vňate a pažítky. Nakoniec primiešame pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ a čierne korenie. Z masla vytvoríme valček, ktorý natesno zabalíme do potravinovej fólie a dáme odstáť do chladničky aspoň na 24 hodín, aby sa všetky chute spojili. Maslo potom servírujeme na čerstvom pečive alebo na teplých hriankach.