obrazok zahlavie

Domáce maslo

Potrebujeme:
500 ml slovenskej smotany na šľahanie s SK Oválom (33 %) 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 
Postup:
Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej vylejeme slovenskú smotanu na šľahanie. Ručným šľahačom šľahačku šľaháme, až kým sa nám nezačne meniť na maslo.  Vznikne nám maslo a cmar. Pripravíme si druhú misu, na ktorú dáme sitko vystlané textíliou. Cez ňu precedíme maslo s cmarom. Následne z masla poriadne "vyžmýkame" zvyšný cmar. Cmar môžeme ďalej použiť. Maslo môžeme ešte niekoľkokrát premyť v studenej vode. Zvýšime tak trvanlivosť masla a vyhneme sa prípadnému zhorknutiu. Maslo sformujeme do požadovaného tvaru a dáme do chladničky.