Potrebujeme:
5 – 6 slovenských enciánov (obyčajné alebo s príchuťou)
bobkový list
celé zelené korenie
celé nové korenie
celé čierne korenie
5 strúčikov cesnaku
soľ
bazalka
oregano
sušené čili papričky
olivový olej
slnečnicový olej
červená cibuľa
biela cibuľa
čerstvý rozmarín
Postup:
Obe cibule nakrájame na kolieska, tri strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame na plátky. Zo zeleného, nového a čierneho korenia, soli, bazalky, oregana, mletých čili papričiek, pretlačených zvyšných 2 strúčikov cesnaku a 3 PL olivového oleja pripravíme marinádu na syry. Dobre ju zmiešame a necháme odstáť. Enciány rozbalíme, pozdĺžne prekrojíme na tenšie kolieska a ponatierame marinádou zo všetkých strán. Do zaváraninových fliaš striedavo ukladáme syry, cibuľu, nakrájaný cesnak, bobkový list, guľôčky korenia, a vetvičky čerstvého rozmarínu. Posypeme ich ešte bazalkou a oreganom. Každú fľašu rovnomerne zalejeme olivovým a slnečnicovým olejom v pomere 1:1. Fľaše dobre uzavrieme a necháme marinovať 3 dni pri izbovej teplote a potom presunieme do chladničky, kde ešte necháme odstáť aspoň 3 dni. Potom servírujeme.