obrazok zahlavie

Mliečny karamel

Potrebujeme:

125 g slovenského masla s SK Ovalom 
200 g trstinového cukru 
160 ml šľahačky 
Štipka soli 
1 ČL vanilkového extraktu 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Potrebovať budeme kvalitnú hlbokú panvicu, ktorú rozohrejeme len mierne. V hlbokej panvici roztopíme pomaly na miernom ohni maslo. Do roztopeného slovenského masla pomaly vmiešame cukor a miešame po dobu dvoch minút. Keď je cukor roztopený a zmes hladká prilejeme a vmiešame šľahačku. Šľahačka by mala byť izbovej teploty, nie priamo z chladničky. Opäť miešame po dobu dvoch minút, kým zmes nie je hladká. Stiahneme z ohňa a vmiešame vanilkový extrakt a soľ. Miešame, až kým ich riadne nezapracujeme, asi minútu. Nalejeme do nádoby, necháme úplne vychladnúť. Uzavreté skladujeme v chladničke až jeden mesiac. Môžete si ho teda takto pripraviť niekoľko týždňov pred sviatkami, napríklad pred Vianocami.