Potrebujeme:
2 strúčiky cesnaku
2 hrnčeky čerstvého baby špenátu alebo 2/3 hrnčeka mrazeného špenátu
1/2 hrnčeka slovenského krémového syra
1/3 hrnčeka strúhaného slovenského tvrdého syra
1/2 PL sušenej bazalky
1 ČL sušeného oregana
kôru z polovice citróna
4 krajce chleba podľa výberu
soľ
maslo
1 PL oleja
Postup:
Z miske zmiešame krémový syr, najemno postrúhaný tvrdý syr, citrónovú kôru, bazalku, oregano, trochu soli a necháme postáť.
V panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a za stáleho miešania opekáme 1 minútu. Potom pridáme aj špenát, pokiaľ je čerstvý, necháme ho zmäknúť asi 4 minúty, pokiaľ je mrazený, tak len cca 2 minúty. Hotový špenát necháme vychladnúť a zamiešame ho do syrovej zmesi.
Všetky štyri krajce chleba potrieme maslom z jednej strany. Dva krajce položíme maslom dole na horúcu panvicu (tú, na ktorej sme pripravili špenát), oba krajce natrieme plnkou a prikryjeme druhým krajcom, s nenatretou stranou. Chlebíky opekáme 2-3 minúty z oboch strán. Hotové ich prekrojíme na polovicu a ihneď podávame.