obrazok zahlavie

Domáci mazanec

Potrebujeme:
500 g hladkej múky
350 ml slovenského mlieka
150 g kryštálového cukru
100 g masla
1 kocku droždia
100 g hrozienok
2 vajcia
½ ČL soli
1 balenie vanilkového cukru
1 ČL citrónovej kôry
½ hrste posekaných mandlí
práškový cukor na posypanie

Postup:
Droždie rozdrobíme. Zmiešame s troškou cukru a mliekom, čím vytvoríme kvások. Do múky pridáme kvások, vajcia, maslo, zvyšný cukor, citrónovú kôru a hrozienka. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Cesto zavinieme ako vrkoč. Dáme ho na plech vyložený papierom na pečenie, ozdobíme mandľami a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C približne 30 až 40 minút. Na záver posypeme práškovým cukrom.