obrazok zahlavie

Opitý Izidor

Potrebujeme na cesto: 
150 g masla 
150 g práškového cukru 
120 g mletých orechov 
80 g polohrubej múky 
4 celé vajcia 
1 PL kakaa 
1 balíček kypriaceho prášku 

Potrebujeme na orechovú plnku: 
200 g mletých vlašských orechov 
150 g práškového cukru 
100 g hrozienok 
200 ml rumu 
1 balíček vanilínového cukru 

Potrebujeme na krém: 
1 balíček zlatého klasu 
300 ml slovenského mlieka 
2 PL kakaa 
80 g práškového cukru 
300 g slovenského masla 
150 g marhuľového džemu 
1 balenie čokoládovej polevy 

Postup na cesto: 
V jednej miske vyšľaháme tuhé bielky, v druhej mäkké maslo s cukrom a žĺtkami. Do maslovej zmesi primiešame mleté orechy, múku s kypriacim práškom a zľahka vmiešame sneh. Cesto by malo byť hustejšie ako piškótové. Preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch uhladíme. Vložíme do rozohriatej rúry na 180 °C a pečieme, až kým špáradlo pichnuté do stredu cesta ostane suché. Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou marhuľového džemu. 

Postup na plnku: 
Hrozienka namočíme do rumu aspoň na hodinu, najlepšie na celú noc. Orechy zmiešame s cukrom, vanilkou a prilejeme rum s hrozienkami. Plnku opatrne rovnomerne rozotrieme na korpus potretý džemom. 

Postup na krém: 
V mlieku uvaríme zlatý klas s kakaom a necháme vychladnúť. Počas chladnutia občas metličkou premiešame, aby puding nestvrdol. V miske vyšľaháme mäkké maslo s cukrom a postupne prišľaháme všetok puding. Z krému si odložíme zopár polievkových lyžíc na neskoršie zdobenie, zvyšok krému preložíme na orechovú plnku a uhladíme. Celý koláč dáme na pár hodín stuhnúť do chladničky. Poriadne vychladený koláč nakrájame na kocky/obdĺžniky a každý kúsok zvlášť polejeme čokoládovou polevou. Dozdobíme zvyšným krémom a môžeme podávať.