Potrebujeme na cesto:
150 g masla
150 g práškového cukru
120 g mletých orechov
80 g polohrubej múky
4 celé vajcia
1 PL kakaa
1 balíček kypriaceho prášku
Potrebujeme na orechovú plnku:
200 g mletých vlašských orechov
150 g práškového cukru
100 g hrozienok
200 ml rumu
1 balíček vanilínového cukru
Potrebujeme na krém:
1 balíček zlatého klasu
300 ml slovenského mlieka
2 PL kakaa
80 g práškového cukru
300 g slovenského masla
150 g marhuľového džemu
1 balenie čokoládovej polevy
Postup na cesto:
V jednej miske vyšľaháme tuhé bielky, v druhej mäkké maslo s cukrom a žĺtkami. Do maslovej zmesi primiešame mleté orechy, múku s kypriacim práškom a zľahka vmiešame sneh. Cesto by malo byť hustejšie ako piškótové. Preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch uhladíme. Vložíme do rozohriatej rúry na 180 °C a pečieme, až kým špáradlo pichnuté do stredu cesta ostane suché.
Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou marhuľového džemu.
Postup na plnku:
Hrozienka namočíme do rumu aspoň na hodinu, najlepšie na celú noc. Orechy zmiešame s cukrom, vanilkou a prilejeme rum s hrozienkami. Plnku opatrne rovnomerne rozotrieme na korpus potretý džemom.
Postup na krém:
V mlieku uvaríme zlatý klas s kakaom a necháme vychladnúť. Počas chladnutia občas metličkou premiešame, aby puding nestvrdol. V miske vyšľaháme mäkké maslo s cukrom a postupne prišľaháme všetok puding. Z krému si odložíme zopár polievkových lyžíc na neskoršie zdobenie, zvyšok krému preložíme na orechovú plnku a uhladíme. Celý koláč dáme na pár hodín stuhnúť do chladničky. Poriadne vychladený koláč nakrájame na kocky/obdĺžniky a každý kúsok zvlášť polejeme čokoládovou polevou. Dozdobíme zvyšným krémom a môžeme podávať.