obrazok zahlavie

Veľkonočný mazanec

Potrebujeme:
120 ml teplého slovenského mlieko s SK Oválom 
0.5 kocky čerstvého droždia 
300 g polohrubej múky 
50 g kryštálového cukru 
1 balíček vanilkového cukru 
1 štipka soli 
1 KL citrónovej kôry 
3 ks žĺtkov 
1 PL rumu 
50 g zmäknuté slovenského masla s SK Oválom 
1 hrsť hrozienok 
1 hrsť mandlí 
1 PL slovenského mlieka s SK Oválom 
1 hrsť mandľových lupienok na ozdobu 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup:
 V menšej miske vymiešame teplé mlieko s rozmrveným droždím a pridáme lyžicu cukru a múky. Potom zakryjeme misku a necháme kvások zaktivovať asi 15 minút. Väčšiu misku naplníme preosiatou múkou, soľou, strúhanou citrónovou kôrou, kryštálovým a vanilkovým cukrom. Vytvoríme v strede jamku a pridáme do nej žĺtky, rum a aktívny kvások. V miske začneme postupne spracovávať cesto pomocou varechej metly, až kým nevznikne hladké cesto. Následne ho presunieme na múkou vysypanú pracovnú dosku a postupne doň zapracujeme zmäknuté maslo. Miesime, kým cesto nedosiahne elastickú konzistenciu až do vytvorenia hladkého bochníka. Ten potom vrátime do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne 90 minút. Počas čakania nasekáme mandle nadrobno a zalejeme hrozienka vriacou vodou. Necháme ich asi 15 minút odstáť, potom ich scedíme a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto prenesieme na pracovnú dosku, vytláčame z neho vzduch a rozťahujeme ho prstami do tvaru kruhu. Na cesto pridáme hrozienka a nasekané mandle, ktoré potom zabalíme do cesta a krátko ho ešte premiesime, kým sa ovocie a orechy rovnomerne nezmiešajú po celom objeme cesta. Znovu vypracujeme bochník, ktorý prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 30 minút podkysnúť. Pred pečením potrieme mazanec žĺtkom zmiešaným s kvapkou mlieka, posypeme mandľovými lupienkami a vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C na približne 40 až 45 minút, kým mazanec nezíska zlatistú farbu.