Potrebujeme na cesto:
750 g hladkej múky
250 g margarínu
250 g slovenského masla
250 g práškového cukru
3 žĺtka
Potrebujeme na zdobenie:
kyslý lekvár na zlepovanie (ríbezľový, malinový, a pod.)
práškový cukor
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto zamiesime do kompaktného cesta a dáme vychladiť aspoň na dve hodiny do chladničky. Potom po častiach vyvaľkáme cca na 4 mm, vykrajujeme do obľúbených tvarov a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Do polovice vykrojených koláčikov vykrojíme ďalší tvar, aby pri zdobení vynikol lekvár. Plechy pečieme po jednom alebo aj po dvoch na 180 °C asi 8 až 10 minút. Po vytiahnutí z rúry namáčame ešte teplé vrchné diely koláčikov s dierou do práškového cukru. Po úplnom vychladnutí môžeme pomocou lekváru zlepiť koláčiky. Skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe až jeden mesiac.