Potrebujeme:
200 ml slovenského plnotučného mlieka
2 PL kryštálového cukru
20 g čerstvého droždia
300 g polohrubej múky
1 žĺtok
80 g slovenského masla (zmäknutého)
štipku soli
rastlinný olej na potretie cesta
500 ml slovenského mlieka na namočenie
100 g rozpusteného slovenského masla na servírovanie
100 g mletého maku
3 PL medu
Postup:
Vo vlažnom mlieku s kryštálovým cukrom necháme z droždia vykysnúť kvások. V miske potom z múky, žĺtka, zmäknutého masla, štipky soli a kvásku vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme ešte kysnúť na teplom mieste približne 40 minút.
Vykysnuté cesto ešte párkrát premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme ho na menšie časti. Z každej časti vytvarujeme rukami valček hrubý približne 2 cm. Z valčekov nakrájame kúsky dlhé asi 2 cm. Kúsky cesta v rukách povaľkáme, aby vznikli malé guľôčky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme olejom. Neukladáme ich tesne vedľa seba, aby mali priestor a nespojili sa pri pečení. Pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
Vychladnuté bobáľky namočíme do 500 ml teplého mlieka asi na 2 minúty. Potom ich preložíme do misky, polejeme rozpusteným maslom, posypeme makom a pridáme aj med. Všetko spolu dobre premiešame.