obrazok zahlavie

Vianočná kapustnica

Potrebujeme: 
1 kg kyslej kapusty 
3 L horúcej vody 
50 g sušených húb 
100 g sušených sliviek 
domácu klobásu 
400 g bravčového mäsa 
2 menšie cibule 
4 bobkové listy 
na hrot noža mletý muškátový oriešok 
 3 PL mletej červenej sladkej papriky 
olej 
mleté čierne korenie 
4 ks stredne veľkých zemiakov 
slovenskú kyslú smotanu 

 Postup: 
Na rozpálenom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme umyté a na menšie kocky pokrájané bravčové mäso, bobkové listy, čierne korenie, muškátový oriešok a pomaly dusíme. Do misky s vodou namočíme hríby. Mäso dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nie je polomäkké a pridáme k nemu mletú červenú papriku. Potom pridáme aj namočené huby. Po 10 minútach restovania, keď je mäso takmer mäkké, pridáme premytú a nakrájanú kyslú kapustu a na kocky nakrájané zemiaky. Kapustu premiešame s mäsom a zalejeme 3 L horúcej vody. Kapustnicu necháme pomaly variť. Po 20 - 30 minútach ju ochutnáme, ochutíme soľou a pridáme pokrájané sušené slivky. Keď sú mäso a zemiaky úplne mäkké, pridáme nakrájanú klobásu a kapustnicu odstavíme. Podávame so slovenskou kyslou smotanou.