Potrebujeme:
1 kg kyslej kapusty
3 L horúcej vody
50 g sušených húb
100 g sušených sliviek
domácu klobásu
400 g bravčového mäsa
2 menšie cibule
4 bobkové listy
na hrot noža mletý muškátový oriešok
3 PL mletej červenej sladkej papriky
olej
mleté čierne korenie
4 ks stredne veľkých zemiakov
slovenskú kyslú smotanu
Postup:
Na rozpálenom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme umyté a na menšie kocky pokrájané bravčové mäso, bobkové listy, čierne korenie, muškátový oriešok a pomaly dusíme.
Do misky s vodou namočíme hríby. Mäso dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nie je polomäkké a pridáme k nemu mletú červenú papriku. Potom pridáme aj namočené huby. Po 10 minútach restovania, keď je mäso takmer mäkké, pridáme premytú a nakrájanú kyslú kapustu a na kocky nakrájané zemiaky. Kapustu premiešame s mäsom a zalejeme 3 L horúcej vody.
Kapustnicu necháme pomaly variť. Po 20 - 30 minútach ju ochutnáme, ochutíme soľou a pridáme pokrájané sušené slivky.
Keď sú mäso a zemiaky úplne mäkké, pridáme nakrájanú klobásu a kapustnicu odstavíme.
Podávame so slovenskou kyslou smotanou.