Potrebujeme:
1 celé vajce
500 g polohrubej múky
42 g droždia (1 kocka)
120g slovenského masla
200 ml slovenského plnotučného mlieka
1 žĺtok
štipku soli
50 kandizovanej pomarančovej kôry
50 g kandizovanej citrónovej kôry
100 g celých šúpaných mandlí
50 g kryštálového cukru
6 PL rumu
50 g sušených hrozienok
100 g slovenského masla na potretie
práškový a vanilínový cukor na obalenie
Postup:
Z vlažného mlieka, lyžice cukru, droždia a trocha múky pripravíme kvások. V miske rozmiešame múku, cukor, roztopené maslo, vajce, žĺtok, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre vypracujeme. Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Do vykysnutého zapracujeme hrozienka, kandizovanú kôru, ktoré sme predtým namočili do rumu, a mandle. Z cesta vytvoríme oválny bochník, prikryjeme a necháme podkysnúť. Typický tvar štóly vznikne, ak sa doprostred bochníka urobí žliabok zatlačením rukoväťou hrubšej varešky alebo chrbtom ruky. Jednu polovicu od tohto prehĺbenia vyvaľkáme a preklopíme cez druhú polovicu cesta.
Cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť ešte asi 30 minút. Potom pomaly upečieme vo vyhriatej rúre.
Medzitým rozpustíme maslo. Štólu hneď po upečení potrieme maslom a potom niekoľkokrát pri chladnutí. Keď je úplne vychladnutá, posypeme ju zmesou práškového a vanilínového cukru.