Potrebujeme:
300 ml plnotučného slovenského mlieka s
SK Oválom 300 ml slovenskej smotany na šľahanie s
SK Oválom 150 ml bieleho rumu
120 g kryštálového cukru
6 žĺtkov z čerstvých vajec
1 vanilkový struk
1 ČL cejlónskej škorice
5 klinčekov
2 badiány
muškátový orech
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Do menšieho hrnca nalejeme slovenské mlieko a smotanu na šľahanie. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme a nožom z neho vydlabeme všetky zrniečka, pridáme do hrnca spolu s mletou škoricou, štipkou nastrúhaného muškátového orieška a prekrojeného vanilkového struku. Rozdrvíme si klinčeky a badiány a pridáme ich do hrnca. Zmes za občasného miešania zohrievame, kým nedosiahne teplotu 60 °C. Medzitým vyšľaháme v miske žĺtky s cukrom na hustú penu, čo trvá približne 3 až 5 minút. Keď je mliečna zmes horúca, po lyžiciach ju pridáme k žĺtkom a zakaždým ručne premiešame metličkou. Takto pridáme k žĺtkom polovicu mliečnej zmesi. Postupujeme tak preto, aby žĺtky nedostali teplotný šok a nemali sme z likéru praženicu.
Následne všetko prelejeme naspäť do hrnca a za pravidelného miešania metličkou zohrievame, kým zmes nedosiahne teplotu 70 - 80 °C. Na záver doň pridáme biely rum a dobre premiešame. Vaječný likér precedíme cez sitko a vlejeme do fľaše, ktorú skladujeme v chladničke.