obrazok zahlavie

Vianočný likér

Potrebujeme: 
300 ml plnotučného slovenského mlieka s SK Oválom 
300 ml slovenskej smotany na šľahanie s SK Oválom 
150 ml bieleho rumu 
120 g kryštálového cukru 
6 žĺtkov z čerstvých vajec 
1 vanilkový struk 
1 ČL cejlónskej škorice 
5 klinčekov 
2 badiány
 muškátový orech 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Do menšieho hrnca nalejeme slovenské mlieko a smotanu na šľahanie. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme a nožom z neho vydlabeme všetky zrniečka, pridáme do hrnca spolu s mletou škoricou, štipkou nastrúhaného muškátového orieška a prekrojeného vanilkového struku. Rozdrvíme si klinčeky a badiány a pridáme ich do hrnca. Zmes za občasného miešania zohrievame, kým nedosiahne teplotu 60 °C. Medzitým vyšľaháme v miske žĺtky s cukrom na hustú penu, čo trvá približne 3 až 5 minút. Keď je mliečna zmes horúca, po lyžiciach ju pridáme k žĺtkom a zakaždým ručne premiešame metličkou. Takto pridáme k žĺtkom polovicu mliečnej zmesi. Postupujeme tak preto, aby žĺtky nedostali teplotný šok a nemali sme z likéru praženicu. Následne všetko prelejeme naspäť do hrnca a za pravidelného miešania metličkou zohrievame, kým zmes nedosiahne teplotu 70 - 80 °C.  Na záver doň pridáme biely rum a dobre premiešame. Vaječný likér precedíme cez sitko a vlejeme do fľaše, ktorú skladujeme v chladničke.